СРБИЈА У ПРОШЛОСТИ – угледни час

Угледни час у 7-2

Србија у прошлости- обичаји и традиција

Дана 13. децембра , ученици 7-2 заједно са наставницама историје Горданом Стојић и наставницим географије Маријаном Мурић, су организовали угледни час на тему Србија у прошлости- обичаји и традиција.

Час смо започели са стиховима Петра Петровића Његоша, које је изговорила наставница Гордана, као и звуцима фруле која се чула у позадини.

Током часа подсетили смо се Првог и Другог српског устанка, Вожда Карађорђа, династија Карађорђевић и Обреновић и великог Танаска Рајића.

Са пуно ентузијазма разговарали смо о нашој традицији и обичајима. Ученици су причали о Божићу и чесници, Ускрсу и Чуваркући, Крштењу и Крсној слави. Сазнали смо нешто о одећи и обући, изгледу кућа и традиционалној храни. Ученици су радо разговарали о свакој теми и били су веома радознали и узбуђени.

Учионица  је украшена са паноима и сликама, географским картама Шумадије и западне Србије као и историјском картом коју су сами ученици нацртали. Могли су да виде многе предмете из предходних векова. Видели су јелек и опанке, преслицу и каницу, заструг и стару пеглу …

На крају су уз звуке Ужичког кола и традиционално заиграли.

Детаље погледајте у фотографијама у прилогу.

Слично….

Keltsko selo

Keltsko selo

            Ученици другог и трећег разреда посетили су Келтско село  Посетиоцима Келтског села добродошлицу пружају...