О нама

Школа данас
Наша мисија

Подстицајна и динамична атмосфера за рад у школи „Доситеј Обрадовић“ усмерава ученике, наставнике и родитеље у правцу сталног напредовања у постигнућу и сазнавању.
Видимо нашу школу као стимулативну средину за учење, лични и социјални развој
ученика и наставника. Подстицаћемо код ученика функционално знање, креативни дух и критичко мишљење. Наставници наше школе остварују са децом однос пун поверења спремни су за сваку врсту индивидуалног рада. Посебно негујемо и одувек смо били успешни у спортским активностима и такмичењима. Постижемо одличне резултате на такмичењима и висока постигнућа на завршном испиту и  трудићемо се.
Ученици наше школе, увек нам се радо врате као родитељи, што јасно говори о квалитету који имамо, а који се трудимо да одржимо, оснажимо и што је могуће више побољшамо.

наша визија

ДЕФИНИСАЊЕ ВИЗИЈЕ “ДОСИТЕЈ ОБРАДОВИЋ”

Желимо да школа буде отворена, интерактивна, иновативна, умрежена са другим
одговарајућим институцијама, савремена и опремљена – окренута позитивним
трендовима, да буде место где ће унутрашње реформе стално трајати и где ће се осећати
задовољно и ученици, и наставници и родитељи.

ИСТОРИЈАТ ШКОЛЕ

Пре двадесетак година под заједничким кровом нашле су се две школе. Ученици некадашње ОШ „ Максим Горки “ и ОШ „ Доситеј Обрадовић “наставили су основно образовање у новооснованој школи, која ће носити назив српског просветитеља. Одлуку о оснивању нове школе донела је Влада Републике Србије (05 број 022-9305/2002 од 20. јуна 2002; „ Службени гласник “бр. 37/2002). Нова школа задржала је и унапредила већ развијене облике рада.

Историјат ОШ „ Доситеј Обрадовић “

Некадашња ОШ „ Доситеј Обрадовић “ основана је далеке 1927. године. Тадашњи министар просвете Милан Грол званично је отворио врата „ Школе на Душановцу “1928, која је тада имала 12 одељења и 693 ученика. У оквиру школе постојало је обданиште и амбуланта. „ Школа на Душановцу “ је 1931. постала ОШ „ Доситеј Обрадовић “. Радила је у три смене. Хор ове школе је 1933. имао част да одржи концерт на Радио Београду, а низали су се и успеси ученика у ликовној, историјској и литерарној секцији.У новој школи покренут је и лист „ Будућност “ 1956/7. који је био најстарији школски лист у земљи, а три године касније школа је добила и сопствену штампарију. Овај школски лист је 1971. добио Октобарску награду града Београда, као и „ Политикину “награду на конкурсу „ Тражимо најбољи школски лист “. Појединачне Октобарске награде освојене су 1970. и 1973, као и награда УНИЦЕФ-а.
Нова школска зграда са парним грејањем, светлим кабинетима и фискултурном салом почела је са радом 1962. На бројним ликовним и литерарним конкурсима ученици су се истицали својим радовима ( „ Змај “, „ Ластавица “ ), а историјска секција имала је сопствени школски музеј. Млади математичари су готово сваке године стизали до савезног нивоа. Понос ученика и наставника одувек је била изузетно богата библиотека. Посебна пажња је посвећена уређењу школске зграде и парка, па је школа 1974. добила Плакету града Београда, а Скупштина града доделила је награду „ Доситеј Обрадовић “за значајна појединачна достигнућа у области просветно-педагошког рада. Школа је сарађивала са бројним школама из земље и иностранства, а најдуже са ОШ „ Иван Мажуранић “из Загреба.

Историјат ОШ „ Максим Горки “

Основна школа „ Максим Горки “основана је Одлуком Народног одбора општине
„ Вождовац “ 28.06. 1958, а укинута одлуком Владе Републике Србије 28. 06. 2002. Изградња школске зграде почела је 1956, а на седници Савета за просвету 10. јуна 1957. године донета је одлука да се школа назове „ Максим Горки “. Формирана су 34 одељења са укупно 1135 ученика. Школа је имала 12 учионица и радила је у три смене.
Руски језик се учио од првог разреда са шест часова недељно, а енглески језик факултативно. На свечаности поводом Дана школе 28.03. 1959. откривена је биста руског писца Максима Горког, рад вајара Дејана Богдановића. Савет за просвету НР Србије прогласио је школу огледном, актом бр. 5072/1 од 26.08.1959. Школа је међу првима увела педагошко-психолошку службу. Од самог оснивања штићеници Дома за незбринуту децу
„ Моша Пијаде “ били су њени ученици.
Доградња школске зграде завршена је 1971. и тада су се стекли услови за извођење целодневне наставе за све ученике од првог до осмог разреда, у специјализованим учионицама и кабинетима. У марту 1972. почео је да излази школски лист. Школа је 1965. године добила награду Београда „ Доситеј Обрадовић “, а 1985. Плакету општине Вождовац. У току једне школске године ученици и наставници су добили око 160 награда, а посебно је била успешна 1987. година, када је школи уручено признање „ Младост Вождовца “и похвала Републичке конференције ССРН-а, за изузетне резултате постигнуте у петогодишњој акцији „ Унапредимо животну средину “. Додељене су и Октобарске награде Тамари Ратковић, Ивану Тописировићу и Сари Белеслин. Наредне године школи је додељена још једна Октобарска награда за најбољи пионирски одред. Рачунарство и информатика је уведено 1988. године. Целодневна настава за ученике од трећег до осмог разреда угашена је 1991.
Школске 2001/2002. је, уз одобрење Министарства просвете, почело са радом билингвално одељење.
Значајне јубилеје за српски народ ( 400-годишњицу спаљивања моштију Светог Саве 19.05.1994. и 800-годишњицу манастира Хиландара 04.12.1998) ученици и наставници су достојно обележили.
Као репрезентативну београдску школу посећују је високе иностране делегације из Индије, СССР-а, Француске, Пољске, Холандије, Алжира, Румуније, Бугарске, Америке…
Захваљујући вредним ентузијастима, наставницима и ђацима, новооснована школа
„ Доситеј Обрадовић “ удруженим снагама и квалитетима обе школе ( некадашње
ОШ „ Доситеј Обрадовић “ и ОШ „ Максим Горки “ ) почела је да ниже значајне успехе,
како пре двадесет и једну годину, тако и данас.

специфичности

СПЕЦИФИЧНОСТИ НАШЕ ШКОЛЕ

– Три страна језика / енглески, руски, немачки /;

– библиотека са преко 23 000 књига;

– добро опремљен центар за информатику;

Школа ради у две смене које се седмично мењају. Прва смена је од 8,00 часова, а друга од 14,00.Ученици првог, другог , трећег и четвртог разреда имају часове у фиксно преподневној смени.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.

Class Schedule | Curricular Activities

УЧЕНИКА

Будимо у контакту

Адреса: ВОЈИСЛАВА НАНОВИЋА 2, ВОЖДОВАЦ

Телефон: 011 644-67-38

Email: direktor.dobradovic@mts.rs